1. Which of the
following is a biodegradable waste?
[A]  Plastics
[B]  Polythene
[C]  Glass
[D]  None of these
Answer: [D]
2. Dachigam National Park is in which state?
[A]  Himachal Pradesh
[B]  J&K
[C]  Tamilnadu
[D]  Sikkim
[A]  Kiran Bedi
[B]  S. L Bahuguna
[C]  Medha Patkar
[D]  None of these
Answer: [B]
4.When was PROJECT TIGER launched?
[A]  2011
[B]  1970
[C]  1973
[D]  2007
Answer: [C]
[A]  97.2%
[B]  2.15%
[C]  0.65%
[D]  0.0%
Answer: [C]
6. What is BOD5?
[A]  Biochemical Oxygen
Demand in 5 hrs
[B]  Biochemical Oxygen
Demand in 5 days
[C]  Biochemical Oxygen
Demand in 5 months
[D]  Biochemical Oxygen
Demand in 5 minutes
Answer: [B]
7. What type of
radiation is trapped on the earth’s surface by the green house effect?
[A]  UV rays
[B]  γ-rays
[C]  X-rays
[D]  IR rays
8. London smog is found in?
[A]  Summer during day
time
[B]  Summer during
morning time
[C]  Winter during day
time
[D]  Winter during
morning time
Answer: [D]
[A]  Polar
stratospheric cloud
[B]  Polar Vortex
[C]  Both (A) & (B)
[D]  None of these
10. Bhopal gas tragedy occurred due to?
[A]  Methane
[B]  Phosgene
[C]  Methyl-isocyanate
[D]  Methyl amine
[A]  Asbestos
[B]  Paper
[C]  Textiles
[D]  Silica
Answer: [C]
[A]  CO
[B]  NO
[C]  O2
[D]  CO2
Answer: [B]
13.  The first nuclear
disaster occurred in the history of world on
[A]  16th August, 1945
[B]  26th August, 1945
[C]  06th August, 1945
[D]  08th August, 1945
Answer: [C]
14. When did Supreme Court of India ordered Ministry of
Environment & Forests to establish a special division to develop a green
belt around Taj Mahal?
[A]  2004
[B]  1994
[C]  1984
[D]  None of these
Answer: [B]
15.  Silent Valley,
which has been raised to the status of National park, is situated in?
[A]  J&K
[B]  Tamilnadu
[C]  West Bengal
[D]  Kerala
16.  Which of the
following device(s) is used to control particulate pollutants?
[A]  Gravity settling
chamber
[B]  Cyclone collector
[C]  Fabric filter
[D]  All of the above
Answer: [D]
[A]  Noise pollution
due to fire crackers
[B]  Noise pollution
due to loudspeakers
[C]  Noise pollution
due to public address system
[D]  Both (B) & (C)
Answer: [D]
18.  Which book has
been prepared by International Union for Conservation of Nature and Natural
Resources (IUCN) concerning endangered species of plants and animals?
[A]  White Data Book
[B]  Red Data Book
[C]  Blue Data Book
[D]  None of these
Answer: [B]
19.  The BISHNOI Sect
was founded by
[A]  B. R. Ambedkar
[B]  Bhajan Lal
[C]  Guru Jambheshwar
[D]  King of Jodhpur
Answer: [C]
20.  High concentration
of which of the following causes leaf curling, leaf drop and reduced leaf size
in plants?
[A]  SO2
[B]  CO
[C]  NO2
[D]  None of these
[A]  Cancer
[B]  Eye cataract
[C]  DNA breakage
[D]  All of these
Answer: [D]
22.  How much area is
covered under forest in India?
[A]  33.47 %
[B]  29.47 %
[C]  22.47 %
[D]  19.47 %
23.  The Greenhouse
effect was first recognized by?
[A]  Jean-Baptiste
Greenwood
[B]  Jean-Baptiste
Fourier
[C]  Jean-Baptiste
Greenhouse
[D]  None of the above
Answer: [B]
24.  Which of the
following is responsible for global warming?
[A]  Chloro-flouro
carbons
[B]  Methane
[C]  Carbon dioxide
[D]  All of these
Answer: [D]
25.  Which of the
following acid is present in Acid rain?
[A]  HNO3
[B]  H2SO4
[C]  CH3COOH
[D]  Both (A) & (B)
Answer: [D]
26.  The situation of
depletion of Ozone layer is referred as OZONE HOLE, if the ozone level
decreases below
[A]  800 DU
[B]  400 DU
[C]  200 DU
[D]  None of these
27.  Which of the
following is a non-governmental organization dedicated to wildlife
conservation?
[A]  World Wildlife
Fund for Nature, INDIA
[B]  Indian Board for
Wildlife
[C]  National Wildlife
Action Plan
[D]  All of these
28.  Everyone has the
right to a Nationality is covered in .............. of Universal Declaration of
Human Rights ?
[A]  Article 10
[B]  Article 15
[C]  Article 20
[D]  Article 25
29.  Ten percent law is
given by
[A]  Lindmann
[B]  Goldmann
[C]  Beckmann
[D]  None of these
30.  Environment Impact
Assessment(EIA) was formally established in USA in year
[A]  1967
[B]  1969
[C]  1971
[D]  1973
